Detikmajalah.com- Mempunyai kedudukan yang mulia merupakan dambaan semua orang, baik dimata sesama manusia maupun di mata Allah Swt, Namun dimata Allah Swt orang yang mulia ialah seorang hamba yang bertakwa kepada-NYA. Berikut ini ialah bacaan doa biar diberi kedudukan yang mulia doa ini dibaca oleh Nabi Nuh As, pada saat beliau di dalam perahu.

 Mempunyai kedudukan yang mulia merupakan dambaan semua orang Bacaan Bacaan Doa Biar Menerima Kedudukan Yang Mulia (Bacaan Doa Nabi Nuh As)

Beliau berdoa kepada Allah Swt, biar diberi kedudukan yang lebih mulia daripada kedudukan sebelumnya. doa ini terdapat pada Al-Qur'an surat Al-Mukminun ayat 29.

Doa Agar Diberi Kedudukan Yang Mulia

رَبِّ أَنْزِلْنِي مُنْزَلًا مُبَارَكًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْمُنْزِلِينَ
Robbii anzilnii munzalan mubaarokan wa anta khoirul munziliin

Artinya:
"Ya Tuhanku, tempatkanlah aku pada tempat yang diberkati, dan Engkau ialah sebaik-baik Yang memberi tempat". (QS. Al-Mukminun :29)

Itulah Bacaan doa biar diberi kedudukan yang mulia.  Doa diatas baik sekali dibaca bagi setiap orang yang menginginkan kedudukan, baik pangkat, jabatan, atau kedudukan lainnya. Karena doa tersebut merupakan doanya Nabi Nuh saat berada dalam perahu. Ia memohon kepada Allah Swt. biar diberi kedudukan yang lebih mulia daripada kedudukan sebelumnya. 
Kemudian Allah Swt mengabulkan doanya, dan menjadikannya umat yang taat kepada Allah Swt. Semoga kita menerima kedudukan yang mulia baik dimata sesama manusia maupun dimata Allah Swt.